top of page

מרחב מוגן יביל

לא כל אמצעי מיגון שמשווק כיום בשוק, אכן מהווה מיגון תקני. לפניכם פירוט על מרחבים מוגנים יבילים, שניתן להעתיק כפי שהם לאתר העבודה, באופן שמקצר את זמני ההקמה של המרחב המוגן



מרחב מוגן נייד

תקנות ההתגוננות האזרחית קובעות כי יש לכלול מרחב מוגן תקני בכל בנייה חדשה - כלומר ממ"ד (מרחב מוגן דירתי), ממ"ק (מרחב מוגן קומתי) או ממ"מ (מרחב מוגן מוסדי). כמו כן, בתכנון תוספת בנייה בשטח שגדול מ-12 מ"ר לבית, החוק דורש לבצע באותו הבית מיגון תקני אם הוא לא קיים.

הממ"ד, הממ"ק או הממ"מ, הם המרחבים המוגנים המועדפים, מכיוון שהם מגנים מפני קשת רחבה של איומים לרבות פגיעה קרובה של רקטה או טיל ואף בעלי עמידות בעת רעידת אדמה. בנוסף, זמן ההגעה אליהם מהיר יותר בהשוואה לזמן הנדרש להגעה למקלט משותף או ציבורי, ורמת התחזוקה שלהם גבוהה יותר מעצם היותם חלק מהדירה, הקומה, הבניין או המוסד הציבורי.

לרוב, הבנייה של המרחב המוגן (ממ"ד, ממ"ק, ממ"מ) מתבצעת בשיטות בנייה קונבנציונליות, הכוללות יציקה באתר העבודה. אולם בנוסף לשיטות אלו, ניתן לרכוש כיום מרחבים מוגנים יבילים (ברי העתקה) לשימוש כממ"ד או ממ"מ, המיוצרים במפעל ומנויידים לאתר העבודה.


לא כל אמצעי מיגון שמשווק כיום בשוק, אכן מהווה מיגון תקני. לפניכם פירוט על מרחבים מוגנים יבילים, שניתן להעתיק כפי שהם לאתר העבודה, באופן שמקצר את זמני ההקמה של המרחב המוגן

מתי ניתן להתקין מרחב מוגן יביל?

הפתרון של מרחב מוגן יביל, מיועד הן לבנייה חדשה, והן לבנייה קיימת שאין בה מרחב מוגן. שיטה זו מיועדת בעיקר לבנייה צמודת קרקע, והיתרון המרכזי שבה הוא קיצור משך ביצוע העבודה באתר עצמו.

יש לשים לב, כי בדומה להקמתו של מרחב מוגן קונבנציונאלי, גם התקנתו של מרחב מוגן יביל מחייבת הוצאת היתר בנייה כחוק מול וועדת התכנון המקומית.

מוצרי המיגון היבילים כוללים:● מרחב מוגן דירתי

 - מיועד למגורים.● מרחב מוגן מוסדי

 - מיועד למבני ציבור.● מרחב מוגן למוסדות חינוך

 - מיועד למוסדות חינוך.יש לשים לב, כי במוצרים אלו יש חלוקה בין יישובים עורפיים ליישובים קדמיים -● מרחב מוגן עורפי

 - מיועד להצבה ביישובים המסווגים כעורפיים, שאינם סמוכים לקו הגבול בצפון או בסמוך לרצועת עזה.●

מרחב מוגן קדמי

 - מיועד להצבה ביישובים המסווגים כקדמיים הסמוכים לקו הגבול בצפון הארץ או בסמוך לרצועת עזה וכוללים דרישות מיגון מוגברות, כפי שמוגדר 



המרכז הישראלי לממד"ים

כיצד יודעים אם המרחב המוגן היביל תקני?

הדגמים של המרחבים המוגנים היבילים מאושרים אחת לשנה באופן פרטני על ידי פיקוד העורף, במטרה לוודא כי הם עומדים בדרישות החוק העדכניות למענה המיגון, וכי הם מותאמים לאיום הרלוונטי לו נועדו לספק מענה. המרחבים המוגנים היבילים שאושרו על ידי פיקוד העורף, מספקים מענה מיגוני שווה ערך לאלו המבוצעים באתר ולכן מהווים חלופה שוות ערך להם, כאשר עולה הצורך בהקמת מיגון.

שימו לב: לא כל אמצעי מיגון שמשווק כיום בשוק, אכן מהווה מיגון תקני.

החברות המשווקות מרחבים מוגנים יבילים, מאשרות את הדגמים מול מהנדסי פיקוד העורף. באחריות רוכשי המוצר לדרוש לראות אישור זה. כל מוצר אחר, שאינו כלול ברשימה זו, לרבות מיגוניות, לא אושר על ידי פיקוד העורף כמיגון תקני.


המרכז הישראלי לממד"ים


מיגוניות - מרחב מוגן שאינו תקני

מיגונית היא מבנה יביל לצורכי מיגון אוכלוסייה מבטון מזויין או מחומר בעל תכונות דומות, עשוי מקשה אחת. המיגונית אינה מהווה מרחב מוגן תקני כמשמעותו בחוק, ולכן אינה מהווה תחליף למרחב מוגן תקני או לצורך בהקמתו.המיגונית  מיועדת להצבה בעיתות חירום בשטחים הציבוריים הפתוחים בהתאם לצרכים הביטחוניים. היא נועדה לצמצם את הנזק מהדף ורסיסים במרחב הציבורי בלבד באזורים עם זמן התרעה קצר, עבור שהייה ארעית של עוברי אורח במרחב הציבורי, שאין ביכולתם להגיע למיגון תקני בזמן ההתגוננות העומד לרשותם.הצבתה של מיגונית מחוייבת בהסדרתו של היתר בנייה כחוק טרם הצבתה או לחילופין בדיעבד בהתאם לאישור פרטני של פיקוד העורף ולצו ייעודי לנושא. בכל מקרה, מיגונית אינה מהווה פתרון מיגון תקני ולא יכולה לספק עילה לפטור מהקמתו של מיגון תקני אם יתעורר לכך צורך בעתיד.




המרכז הישראלי לממד"ים

bottom of page